Overslaan en naar de inhoud gaan

Draadloos kan nog duizenden malen sneller

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey zijn er in geslaagd 1 terabit/seconde over een 5G verbinding te jagen. Dat is zo'n 65.000 maal sneller dan een gemiddelde download met het huidige 4G. Met die snelheid vergt het ophalen van een speelfilm nog slechts een fractie van een seconde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Toekomstmuziek

Dat het stukken sneller kan dan nu was al duidelijk na proeven van Samsung, dat 7,5 gigabits per seconde haalde. Maar het 5G Innovation Centre (5GIC) van de Universiteit van Surrey gaat daar nu dus met een factor 133 overheen. Hun metingen zijn gebaseerd op proefopstelling waarbij de data werden verzonden over een afstand van 100 meter, wat onmiddellijk de vraag oproept in hoeverre in de echte wereld opschalen mogelijk zal zijn zonder verlies aan overdrachtssnelheid. Anderzijds hebben de onderzoekers ook nog wel even de tijd om de mogelijkheden te verkennen en de techniek verder te verfijnen, want 5G is op dit moment niet iets wat hoog op de agenda staat bij de Europese telecom operators. BBC meldt dat 5G in het VK pas tegen 2020 aan de orde zal zijn.

In Nederland lijkt KPN vooralsnog in te zetten op innovaties binnen het huidige 4G-net, waarvoor zwaar geïnvesteerd is. '4G+' maakt op dit moment datasnelheden tot 225 Mbps mogelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in