Overslaan en naar de inhoud gaan

Spyware zit in firmware van veel harde schijven

Deze conclusie trekt Kaspersky Labs dat de software op het spoor kwam. De spyware - door de onderzoekers Equation genoemd - maakt gebruik van veel van dezelfde eigenschappen die ook te vinden zijn in Stuxnet. Deze geavanceerde malware werd door de inlichtingendienst NSA binnengesmokkeld in de besturingssoftware van de nucleaire opwerkingsfabrieken van Iran om deze onbruikbaar te maken.
hard drives
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Vanwege de gelijkenis met Stuxnet en eerdere onthullingen door toedoen van Edward Snowden rond spionagesoftware in harde schijven, gaan de onderzoekers van Kaspersky er van uit dat de NSA ook achter deze infiltratie zit. Dat betekent dat de NSA toegang heeft tot vrijwel alle opgeslagen informatie, mits de schijven een verbinding met het internet hebben.

Zeer lastig te detecteren en verwijderen

Doordat de spyware is verwerkt in de firmware is deze moeilijk te detecteren en al helemaal lastig om te verwijderen. Ook roept het de vraag op in hoeverre de producenten van harde schijven hun medewerking hebben verleend aan het verwerken van de spyware in de firmware. Het is erg complex om de firmware te herschrijven zonder de beschikking te hebben over de broncode. De NSA is daar weliswaar toe in staat, maar het is onduidelijk hoe de gewijzigde software vervolgens op de schijven is terechtgekomen.

De spyware is aangetroffen op schijven van onder meer Samsung, Western Digital, Seagate, Maxtor, Toshiba en Hitachi. Bij navraag door The Verge, bleek alleen Western Digital bereid te verklaren nooit code met de NSA te hebben gedeeld. De anderen weigerden commentaar te geven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in