Overslaan en naar de inhoud gaan

Ordina maakt zich op voor betere tijden

'Een bewogen jaar' noemt Ordina 2014. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de beschuldiging van onoorbaar gedrag bij het verwerven van overheidsopdrachten. Die lokte bij Ordina ook een hoge kostenpost uit. Het intern onderzoek waartoe Ordina zich genoodzaakt zag, kostte het bedrijf 1,7 miljoen euro. Ordina's conclusie daaruit is - zoals bekend - dat er mogelijk in één geval de regels zijn overtreden, maar dat de beschuldiging van structurele misstanden geen grond heeft.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De omzet van Ordina liep in 2014 met 2,7 procent terug naar 366,9 miljoen euro. In het vierde kwartaal was de teruggang zelfs hoger dan gemiddeld, met een daling van 4,7 procent. Ook in het derde kwartaal was de teruggang overigens al hoog, met een afname van de omzet van 4,9 procent.

Daarmee is 2014 een jaar met twee gezichten geworden, zegt directeur Stépan Breedveld in het persbericht over de jaarcijfers. Want in financieel opzicht heeft Ordina zijn positie aanmerkelijk verbeterd. Netto haalde Ordina over 2014 een winst van 1 miljoen euro, waar het in 2013 - over de vergelijkbare activiteiten - een verlies van 0,4 miljoen euro moest rapporteren. En waar Ordina 2014 nog afsloot met een netto schuld van 2,2 miljoen euro, had het eind 2014 9,6 miljoen in kas.

Personeelsbestand groeit weer

Een belangrijke factor in de verbetering van Ordina's financiële positie was het verminderen van het aantal medewerkers. De kosten van personeel namen vergeleken bij 2013 met bijna 8 miljoen euro af. Gemiddeld had Ordina in 2014 2884 man in dienst, tegen 2961 in 2013. Daarbij werd ook nog voor bijna 6 miljoen euro minder werk uitbesteed.

Opmerkelijk daarbij is wel dat Ordina aan het eind van 2014 - ondanks de relatieve moeizame gang van zaken in de tweede helft van het jaar - bijna net zo veel medewerkers in dienst had als aan het eind van 2013: 2907 om 2918. Eind september, bij het afsluiten van het derde kwartaal, stond de teller nog op 2892. Hoewel het bedrijf geen toekomstverwachting wil geven, lijkt de lichte groei van het personeelsbestand er op te duiden dat Ordina het niet al te somber inziet voor 2015.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in