Overslaan en naar de inhoud gaan

Fundament onder Big Data gestandaardiseerd

Het initiatief tooit zich met de naam Open Data Platform Initiative. Belangrijkste sponsors zijn General Electric, Hortonworks, IBM, Infosys, International Telco, Pivotal en SAS. Het doel: de specificatie van een Open Data Platform Core, de een stabiele basis vormt voor Big Data-projecten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Daarbij focusseren de deelnemers in eerste instantie op het Hadoop-platform voor het verwerken van Big Data (inclusief de componenten HDFS, Yarn en MapReduce) en Apache Ambari - dat het uitrollen, beheren en monitoren van Hadoop-jobs automatiseert. In de toekomst kunnen daar nog componenten bij komen.

Zeer snelle ontwikkeling

De ontwikkelingen rond Big Data zijn de afgelopen tijd stormachtig verlopen. Eén van de bijeffecten daarvan is een grote hoeveelheid hulpmiddelen voor het verzamelen en verwerken van de gegevensstormen, met vaak een net weer even andere samenstelling en werking. Dat levert compatibiliteitsproblemen op die zowel voor leveranciers als gebruikers vervelend uitpakken. Het Open Data Platform Initiative wil die complicaties de wereld uit helpen; de aanpak lijkt op wat in het verleden is gedaan met Linux en de formulering van een Standard Base.

Druk aan de slag

Wanneer het werk afgerond zal zijn, is nog onduidelijk. Wellicht moet het Open Data Platform Initiative eerst ook nog op zoek naar bredere steun in de branche. Want hoewel gerenommeerde partijen participeren, ontbreken er ook nogal wat spelers die zwaar inzetten op Big Data en daardoor bij de standaardisatie van belang kunnen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor HP en Oracle. Ook Google, dat toch de kraamkamer van Hadoop was, heeft zich (nog) niet aangesloten bij het initiatief. Gekende leveranciers van Hadoop-distributies Cloudera en MapR ontbreken eveneens op de lijst. En de opstelling van Microsoft - als enige aanbieder van een Hadoop-implementatie voor Windows - is natuurlijk ook van belang.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in