Overslaan en naar de inhoud gaan

M2M-communicatie wint snel terrein

Bij M2M-communicatie gaat het om apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen. Voorbeelden zijn tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten. Dit soort apparaten heeft een SIM-kaart en een telefoonnummer nodig om contact te maken met internet. Telecomaanbieders mogen voor dit soort toepassingen geen 06-nummers meer inzetten, daar zijn 097-nummers voor beschikbaar.
Business
Shutterstock
Shutterstock

06-nummers zijn alleen bedoeld voor mobiele telefonie, omdat deze nummers anders te snel op raken. ACM gaat de komende maanden met mobiele aanbieders in gesprek om het gebruik van 097-nummers voor M2M-toepassingen te stimuleren.

Consumenten

Verder stelt de ACM [.pdf] vast dat de hoeveelheid data die consumenten mobiel gebruiken in een jaar tijd verdubbelde. Ten opzichte van twee jaar geleden is het consumentengebruik van mobiele data zelfs verdrievoudigd.

"Door forse investeringen in 4G-netwerken zien we dat het gebruik van snel mobiel internet onverminderd sterk blijft groeien", observeert bestuurslid Henk Don, van ACM. "In het derde kwartaal van 2012 werd er in Nederland in een kwartaal nog 5,9 Petabyte verbruikt, nu is dat al 17,6 Petabyte per kwartaal."

TV op retour

Ook blijkt uit de Telecommonitor dat het aantal televisie-abonnementen in het derde kwartaal van 2014 met ongeveer 6500 stuks is afgenomen. Het aantal huishoudens dat televisie kijkt met een analoge aansluiting daalde met bijna 5%. Tegenover de daling van deze meer traditionele aansluiting op het televisienetwerk staat een stijging van de digitale aansluitingen op basis van glasvezel en het kopernetwerk (DSL). Deze stijging komt voor een belangrijk deel door de groeiende marktaandelen van Vodafone en Tele2. Deze partijen bieden combinaties van breedbandinternet en televisie aan via het netwerk van KPN. ACM maakt deze concurrentie mogelijk door het recente besluit dat KPN haar netwerk weer voor drie jaar open moet stellen voor concurrenten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in