Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers stalen 1 miljard van banken

In zo’n twee jaar tijd wisten de cybercriminelen tot maar liefst één miljard dollar te stelen van wereldwijde financiële instellingen. Volgens experts valt de cyberbankroof toe te schrijven aan een internationale bende die opereert vanuit Rusland, de Oekraïne, verschillende Europese landen en China.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Directe actie

Carbanak maakte voor zijn doelgerichte aanvallen gebruik van verschillende technieken. Deze actie luidt het begin in van een nieuw stadium in de ontwikkeling van cybercriminaliteit, waarbij hackers rechtstreeks geld van banken stelen in plaats van hun ‘pijlen’ op eindgebruikers te richten.

Al geruime tijd bezig

Sinds 2013 hebben de criminelen aanvallen uitgevoerd op zo’n 100 banken en andere financiële instellingen in 30 landen, evenals op systemen voor internetbetalingen. Die aanvallen zijn overigens nog altijd gaande. Vermoed wordt dat de grootste sommen geld werden bemachtigd door het hacken van banken. Bij elke aanval werd tot tien miljoen dollar gestolen.

Complex proces

Elke bankroof nam gemiddeld twee tot vier maanden in beslag, van het infecteren van de eerste computer in het bedrijfsnetwerk van de bank tot het wegsluizen van het geld. De cybercriminelen begonnen hun aanval door zich toegang te verschaffen tot een computer van een werknemer met behulp van spear phishing. Hierbij werd het systeem van het slachtoffer geïnfecteerd door de Carbanak-malware. De hackers baanden zich vervolgens een weg naar het interne netwerk van de bank.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in