Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 heeft zijn 'beste tijd' gehad

Het populariteit van pc-besturingssystemen wordt veelal afgeleid uit de statistieken van twee bedrijven, Statcounter Global Stats en Netmarketshare. De cijfers van de twee lopen doorgaans wat uiteen als gevolg van verschillende manieren van meten. Beiden geven nu echter aan dat de piek in het gebruik van Windows 7 in november vorig jaar lag op zo'n 55 procent. Sindsdien zijn er tienden van procentpunten afgeknabbeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De trend is echter wel opmerkelijk. Bij Netmarketshare is deze het duidelijkst. Tot november steeg het marktaandeel van Windows 7 gestaag. In een jaar tijd ging het van 48 procent naar 56 procent. Bij Statcounter staat het aandeel al ruim een jaar op ongeveer 55 procent. Na een hoogste stand ooit in november op 55,75 procent daalde het in december naar 55,4 procent. In januari kwam het net weer een beetje omhoog naar 55,67 procent.

Opmerkelijk is ook dat het marktaandeel van Windows XP volgens Statcounter hard daalde tot 10,95 procent in november maar in december weer opveerde naar 11,93 procent. In januari zakte het echter weer terug naar 10,83 procent. Windows 8.1 is eigenlijk de enige substantiële en gestage groeier in de Statcounter-grafiek. In januari stond Windows 8.1 op de tweede plaats in de ranglijst met 12,89 procent, op grote afstand dus van Windows 7.

Scherpe daling en herstel aandeel Windows XP

Het Windows XP-effect was nog groter in de metingen van Netmarketshare. Van 23,87 procent in september daalde het scherp naar 13,57 procent om in december en januari te eindigen op respectievelijk 18,26 en 18,93 procent.

Volgens Netmarketshare is Windows XP nog altijd het op een na populairste besturingssysteem na Windows 7. Het scoort beduidend hoger dan Windows 8.1 dat met 10,4 procent op plaats drie in de ranglijst staat.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in