Overslaan en naar de inhoud gaan

Obama wil geld zien van Apple, Google, IBM en Microsoft

Het gaat daarbij om veel geld. Amerikaanse bedrijven hebben ongeveer 2 biljoen dollar geparkeerd in het buitenland. Van 2013 op 2014 steeg dat bedrag met een kleine 12 procent, berekende Bloomberg vorig jaar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

IT-bedrijven zijn niet de enige die winsten in het buitenland laten staan of daarnaartoe sluizen om de belastingvoet van 35 procent in de VS te ontwijken. Maar ze zijn er wel heel actief in. IT-bedrijven houden ongeveer 20 procent van het in het buitenland gestalde geld aan. Apple, IBM en Microsoft deden de voorraad geld in het buitenland vorig jaar met 37,5 miljard dollar groeien; daarmee waren ze goed voor 18,2 procent van de toename, becijferde Bloomberg.

Microsoft liet de hoeveelheid in het buitenland gestald geld in drie jaar tijd met een factor 4 groeien, Apple met een factor 3 en Google met een factor 2,5. Microsoft heeft nu ruim 76 miljard dollar buiten de VS gestald, IBM een dikke 44 miljard, Cisco Systems ruim 41 miljard en Apple ruim 40 miljard.

Simpele oplossing

De praktijken op het gebied van belastingontwijking zijn verschillende regeringen een doorn in het oog. Ook in de Amerikaanse politiek is het al geruime tijd een kwestie. President Obama wil de knoop nu doorhakken met twee simpele maatregelen: een eenmalige belasting van 14 procent op tegoeden die Amerikaanse bedrijven in het buitenland aanhouden, en een belasting van 19 procent op winsten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland behalen. Op die laatste belasting is wel een korting mogelijk voor in het buitenland betaalde belastingen.

Obama heeft ook al een bestemming voor de belasting, in ieder geval voor de miljarden die de 14 procent op bestaande tegoeden moet opleveren: die wil Obama gebruiken voor investeringen in de Amerikaanse infrastructuur.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in