Overslaan en naar de inhoud gaan

Netneutraliteit wordt verplicht, in de VS

Dat blijkt uit het voornemen voor een zogeheten 'ruling' die de Federal Communications Commission (FCC) heeft gepubliceerd. Na jarenlang treuzelen heeft deze nu toch een beslissing genomen, en die geeft de tegenstanders van netneutraliteit het nakijken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In het voorstel worden internetserviceproviders (ISP's) voortaan geclassificeerd als Title II carriers onder de Amerikaanse Communications Act; daardoor ze worden onderworpen aan dezelfde regels als nutsbedrijven en aanbieders van telefonie. Dat betekent dat het verboden wordt bepaald verkeer naar de afnemers af te knijpen of te blokkeren danwel verkeersstromen tegen betaling voorrang te geven. De opgelegde netneutraliteit geldt ook voor mobiel breedband. Aanbieders mogen afnemers wel datalimieten (blijven) opleggen, zolang deze de belangen van de consument of van concurrenten niet schaden.

De FCC heeft tijdenlang gespeeld met het idee om ISP's iets meer ruimte te geven om bepaald verkeer prioriteit te geven. Daarbij zou dan geen Title II-classificatie gaan gelden. De reactie daarop was zo overweldigend negatief - niet alleen van miljoenen burgers, maar ook van bijvoorbeeld president Barack Obama - dat de FCC toch besloot tot strikte vastlegging van netneutraliteit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in