Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft maakt consument bij Windows 10 proefkonijn voor zakelijke markt

Dar blijkt uit een verduidelijking van het updatebeleid van Windows 10 die Jim Alkove publiceerde op het Windows-blog. Daarin schetst hij hoe bedrijven grip kunnen houden op het updaten van Windows in een wereld waarin het besturingssysteem voortdurend van nieuwe updates wordt voorzien.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bevroren Windows-variant

Uit die toelichting blijkt dat Microsoft de zakelijke markt twee opties biedt. De eerste noemt Microsoft Long Time Servicing Branches. Die varianten van Windows worden bevroren in de tijd. Microsoft zal alleen beveiligingsupdates en reparaties leveren tijdens de periode van ondersteuning; in de regel is dat 10 jaar. Die aanpassingen kunnen op de gebruikelijke wijze via Windows Server Update Services uitgerold worden in de organisatie nadat is vastgesteld dat ze geen problemen in de IT-infrastructuur veroorzaken. Nieuwe functionaliteit wordt in die 10 jaar niet geleverd. Wie daar behoefte aan heeft, zal moeten overstappen op een nieuwe vertakking. Bedrijven zullen daarbij desgewenst een vertakking ook kunnen overslaan.

Ingebouwde vertraging

Deze variant is bedoeld voor complexe bedrijfskritische infrastructuren waarin de kans op verstoring geminimaliseerd dient te worden. Voor veel eindgebruikersapparaten is dat niet zo belangrijk. Sterker nog, dat strikte beleid lokt meerkosten uit waar bedrijven - zo zouden ze Microsoft gezegd hebben - liever vanaf willen. Voor die categorie apparaten biedt Microsoft de optie Current branch for Business.

Met die optie worden apparaten in principe op dezelfde manier geüpdate als consumentenapparaten, met twee verschillen. De eerste is dat een courante vertakking van Windows aan de zakelijke markt enkele maanden later wordt aangeboden dan aan de consumentenmarkt. Daardoor is de kwaliteit en compatibiliteit van de wijzigingen ruim getest in de consumentenmarkt, schrijft Alkove. Bovendien geeft dat organisaties de kans om de wijzigingen in hun omgeving te testen.

Automatische update te prefereren

Tweede verschil is dat organisaties ervoor kunnen kiezen om uitrol van de patches en nieuwe functionaliteit onder eigen beheer te houden via Windows Server Update Services. Dat laatste adviseert Microsoft overigens niet. Voor de meeste zakelijke gebruikers is het automatisch laten updaten de beste keus, omdat men daarmee de beheerskosten drukt en sneller toegang heeft tot de vernieuwingen, aldus Alkove.

Bedrijven kunnen deze twee aanpakken vanzelfsprekend combineren. Microsoft streeft ernaar om de eerste Long Time Servicing-vertakking van Windows gelijktijdig met de introductie van Windows 10 in de markt te zetten.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in