Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter even niet surfen met Internet Explorer

Internet Explorer blijkt namelijk een gapend lek te bevatten die de deur wijd open zet voor phishing-aanvallen. Dat wordt mogelijk doordat IE onbedoeld cross-site scripting toestaat. Hackers kunnen het 'same-origin-beleid van de browser omzeilen, waardoor ze zelfgemaakte pagina's binnen kunnen smokkelen in legitiem ogende websites. De daarvoor benodigde code is uitermate simpel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het lek werd gevonden door onderzoeker David Leo van beveiligingsbedrijf Deusen. Hij vestigde er de aandacht op op de website Seclist.org. Via die site kan men een proof of concept zien met de website van de Daily Mail. Maar een hacker zou ook een website van een bank kunnen adresseren, en de bezoeker bijvoorbeeld een wijzigingsformulier voor zijn bankgegevens kunnen presenteren.

Niet duidelijk of alle versies van IE kwetsbaar zijn

Microsoft heeft het bestaan van het lek inmiddels bevestigd. Van actief misbruik is volgens Microsoft nog geen bewijs gevonden. Wanneer het lek gepatcht wordt, is nog onduidelijk. De kwetsbaarheid schuilt in ieder geval in IE11. Of oudere versies van Internet Explorer ook kwetsbaar zijn, is onduidelijk.

Wrange bijkomstigheid is dat uitbaters van websites hun bezoekers eenvoudig tegen deze aanvalsvorm kunnen beschermen door in hun webpagina's de X-Frame-Options-header op te nemen met als waarde 'deny' of 'same-origin'. In dat geval voorkomt de website dat er onder zijn naam content van buiten wordt getoond. Maar lang niet alle websites maken hiervan gebruik.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in