Overslaan en naar de inhoud gaan

'Topambtenaren gefêteerd door Ordina'

In die periode 2005 - 2010 probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren gunstig te stemmen met golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zembla baseert zich bij deze aantijgingen op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf. "Een groot aantal topambtenaren ging in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina in'', stelt Zembla.

'Ordina wist dat het over de schreef ging'

Ordina was zich zelf ook bewust van het feit dat een grens werd overschreden stelt Zembla. Het citeert uit de interne mailwisselingen een mail voorafgaand aan een golfdag: “De top van de politie kan ons tijdens speeldagen vele uren van informatie voorzien en de gunfactor wordt verhoogd.” Na het Ordina Open-tennistoernooi van 2008 probeerde de toenmalige Ordina-directeur die de contacten met overheidsklanten behartigde, te voorkomen dat foto's van het evenement werden gestuurd naar de ambtenaren die aanwezig waren. “Alleen al een e-mail over dit onderwerp kan sommige relaties in de problemen brengen. Graag alle public relaties uit dit bestand verwijderen. Gelet op de overheidsrichtlijn in deze.”

Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen. Deze ambtenaren moesten 'bewerkt' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing. Ook kregen ambtenaren van Ordina een label. Sommigen waren neutraal, anderen stonden negatief tegenover het bedrijf. Een aantal ambtenaren kreeg het label 'sponsor’.

De uitzending van Zembla waarin de redactie deze aantijgingen onderbouwt, is woensdag 28 januari, 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in