Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor veilig winkelen op internet

We kopen steeds meer online. Een jurkje, een paar sneakers, maar ook dure fotocamera’s en zelfs laptops. Helaas krijg je niet altijd wat je bestelt. Vooral bij buitenlandse, vaak Chinese, webshops gaat er nog weleens wat mis, constateert ICS. Met een klein beetje nadeken kan een klant van een webshop een hoop ellende voorkomen. Daarvoor dienen de volgende 6 tips:
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

1. Check de betaalmogelijkheden
Als je online bestelt, bekijk dan vooraf of er creditcards worden geaccepteerd in de webshop. Het kan zijn dat deze betaalmogelijkheid op de homepage vermeld wordt, maar dat als je gaat uitchecken je niet de mogelijkheid krijgt om met je creditcard te betalen. Dat kan duiden op een frauduleuze website. Breek de bestelling dan af.

2. Zorg voor een uitgebreide productomschrijving
Je hebt een prachtige gouden ring gekocht via internet, maar na een test bij de juwelier blijkt de ring helemaal niet 24 karaats te zijn, terwijl hij wel als zodanig werd verkocht. Dan kun je een betwisting indienen. Voorwaarde is wel dat op je aankoopbewijs staat dat de ring 24 karaats goud is.Vraag dus altijd om een uitgebreide productomschrijving of bestel niet als je twijfelt.

3. Controleer voor betaling of de URL begint met ‘https’
Https betekent dat alle gegevens die je invult op een website versleuteld worden. Daardoor is het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld een fraudeur, onmogelijk om de verstuurde gegevens te achterhalen. Wel zo fijn als je je creditcardgegevens in moet vullen.

4. Wees alert op niet werkende links en spelfouten
Malafide webshops staan vaak vol met spelfouten en niet werkende links. Dit kun je gemakkelijk controleren door de teksten op de pagina te lezen en te beoordelen of je te maken hebt met een professionele partij. Maar let op: fraudeurs worden steeds beter in het maken van professioneel lijkende websites. Correct taalgebruik en werkende links betekenen dus niet automatisch een veilige website. Wees je hiervan bewust.

5. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook zo
Het is natuurlijk te gek als je die supercoole sneakers voor een spotprijs op de kop kan tikken in China, maar staar je niet blind. Een verkoopprijs die te veel afwijkt van de prijs op andere websites duidt vaak op fraude. Sta je op het punt een online aankoop te doen? Kijk dan altijd even op andere sites om de prijs te vergelijken. Wijkt de verkoopprijs veel af? Denk dan twee keer na voor je een aankoop doet.

6. Check het retourbeleid en de contactgegevens
Degelijke online webwinkels verlenen meestal goede service als het gaat om het retourneren van gekochte spullen. Dit kun je makkelijk controleren door in de algemene voorwaarden of in het retourbeleid te kijken. Daarnaast moet de identiteit van de ondernemer altijd omschreven staan in de algemene voorwaarden. Vaak vind je deze onderaan de betreffende website.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in