Overslaan en naar de inhoud gaan

Bill Gates begrijpt zorgeloosheid rond AI niet

Gates is de jongste in een rij van vooraanstaande wetenschappers en IT'ers die hun zorgen uitspreken over de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie. Ze vrezen ontwrichtende effecten op de arbeidsmarkt en serieuze problemen met het managen van apparaten die slimmer zijn dan mensen en lastige ethische vraagstukken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een aantal wetenschappers schaarde zich onlangs achter een open brief van het Future of Life Institute waarin aandacht wordt gevraagd voor de problematische kanten van kunstmatige intelligentie en onderzoek daarnaar.

Gates ondertekende die open brief niet, maar hij maakt zich dus wel zorgen, bleek tijdens een online vraag-en-antwoord-sessie op Reddit. "Eerst zullen machines ons veel werk uit handen nemen zonder superintelligent te zijn. Dat kan positief zijn, als we het goed managen. Een paar decennia later zal dergelijke intelligentie sterk genoeg ontwikkeld zijn om ons zorgen over te maken", zei Gates in antwoord op de vraag over de gevaren van kunstmatige intelligentie.

De ontwikkelingen zouden mensen er niet van moeten weerhouden een carrière als programmeur na te streven, vindt Gates overigens. Op de vraag of programmeren nog wel een verstandige beroepskeuze is voor mensen die niet op expertniveau kunnen opereren, als kunstmatig intelligente machines al het minder lastige programmerwerk in de toekomst overnemen, zei Gates: "Het is nu nog een veilige keuze! Het is ook erg leuk en helpt je logischer na te denken over alle problemen. Begrijpen hoe je moet programmeren zal altijd nuttig zijn."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in