Overslaan en naar de inhoud gaan

'Beïnvloeding politie door Ordina nog niet vastgesteld'

Dat laat de korpsleiding weten vlak voor de uitzending van Zembla, vanavond. In die uitzending vestigt Zembla de aandacht op de marketingpraktijken van Ordina in de periode 2005 - 2010. Ordina heeft toen onder andere korpschefs van politie gefêteerd met uitnodigingen voor golfpartijen, sportevenementen en diners, om hun beslissingen bij overheidsaanbestedingen te beïnvloeden, stelt Zembla.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De korpsleiding benadrukt dat integriteit de basis van politiewerk is. Met de komst van de Nationale Politie is er daarom een uniforme beroepscode ingevoerd, een handreiking voor het doen en laten van politiemedewerkers tijdens werk en in privétijd. Daarnaast is er een geschenkregeling waarin duidelijk omschreven staat hoe om te gaan met uitnodigingen en cadeaus. Voor die tijd bestonden dergelijke richtlijnen ook, maar waren ze niet in alle 26 korpsen op dezelfde wijze uitgewerkt, stelt de korpsleiding.

Maar integriteit is meer dan een lijstje do's en dont's, benadrukt de korpsleiding in zijn schriftelijke reactie: 'Het stellen van regels kan nooit sluitend zijn op alle gevallen die zich voordoen en kan niet in de plaats komen van het zelf nadenken door medewerkers. De politie is van mening dat medewerkers en leidinggevenden het morele besef dienen te hebben hoe om te gaan met bepaalde uitnodigingen en geschenken. Wat de korpsleiding in elk geval nadrukkelijk afkeurt, is het bijwonen van evenementen of het aannemen van geschenken, als daar commerciële belangen mee gediend zijn of als dit leidt tot belangenverstrengeling.'

Bij niet-integer gedrag volgen maatregelen

Of politiemensen in contacten met Ordina de toen geldende regels hebben overtreden, is nog niet bewezen, meent de korpsleiding. De Audit Dienst Rijk doet daar nog onderzoek naar. Maar de korpsleiding spreekt ook keihard uit dat niet-integer gedrag binnen de politie niet geaccepteerd wordt. 'Het vermoeden van het overtreden van de bestaande integriteitsregels kan, naast het instellen van een intern feitenonderzoek, leiden tot het nemen van arbeidsrechtelijke maatregelen en, indien er sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, tot een aangifte bij het Openbaar Ministerie' laat de korpsleiding weten. Dat doet vermoeden dat de korpsleiding de uitzending van Zembla, vanavond om 20.25 uur op NPO 2, met meer dan gebruikelijke belangstelling zal volgen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in