Overslaan en naar de inhoud gaan

Artsen gebruiken 3D-technologie bij hartoperatie

Bij hartritmestoornissen verlopen de elektrische prikkels die het hartritme aansturen volgens een ongeregeld patroon. Via een ablatie, een katheter via de lies naar het hart, worden kleine 'littekens' aangebracht ter hoogte van zenuwverbindingen die niet normaal functioneren. Op die manier worden elektrische prikkels uitgeschakeld die de ritmestoornissen aansturen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gebruikelijk is dat de niet goed werkende zenuwverbindingen stuk voor stuk worden uitgeschakeld, terwijl met de nieuwe techniek dat in één beweging gedaan kan worden. Dat is niet alleen sneller maar vooral efficiënter. "Omdat het een volledig nieuwe aanpak betreft, hebben we besloten 3D-modellen van elke patiënt te maken, om zo vooraf de geplande ingreep te kunnen nabootsen', zegt cardioloog dr. Tom De Potter. "Doordat wij pre-operatief over een perfecte reproductie beschikten van de unieke variaties van de betreffende hartkamer, konden we bij beide patiënten de meest optimale aanpak volgen om de ritmestoornissen te behandelen." Bovendien kon de ingreep van tevoren geoefend worden.

De Potter zegt dat de nieuwe techniek een belangrijke stap is naar geneeskunde op maat. "De anatomie van het hart is in belangrijke details bij iedere patiënt anders. Deze 3D-prints van het hart maken het mogelijk een aanpak op maat van elke patiënt uit te werken en de geplande ingreep van tevoren in detail te plannen. Dit opent de weg naar nieuwe en betere behandelingsmethoden."

Zijn collega, dokter Peter Geelen, denkt aan bijvoorbeeld hartklepoperaties of het plaatsen van andere implantaten in het hart.

Bron: DataNews

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in