Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordomzet voor ASML in 2014

In het vierde kwartaal verkocht ASML dertig machines, waarmee de opbrengsten uitkwamen op 1,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder en boven de prognose die het bedrijf zelf had gegeven. Onder de streep bleef in de laatste periode van het afgelopen jaar 305 miljoen euro over, tegen 244 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Eerste halfjaar 2015: gunstig

Het goede vierde kwartaal gaat volgens topman Peter Wennink niet ten koste van het eerste kwartaal. "De eerste zes maanden van 2015 zien er ook zeer sterk uit'', zei hij in een toelichting. Hij wees daarbij op de sterke orderportefeuille, die in het afgelopen kwartaal dankzij 1,4 miljard euro aan orders aandikte tot 2,8 miljard euro. ASML wil zijn aandeelhouders een dividend van 0,70 euro per aandeel betalen, wat neerkomt op ruim een kwart van de totale jaarwinst. Daarnaast wil het bedrijf de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terugkopen.

Stevige marge

De omzet in het lopende kwartaal schat ASML in op 1,6 miljard euro. Daarop wordt naar verwachting een brutomarge gemaakt van 47 procent, waar die in het vierde kwartaal 44 procent bedroeg. Het bedrijf meldde verder dat het drie nieuwe commissarissen wil aanstellen, onder wie voormalig Philips-topman Gerard Kleisterlee. De andere genomineerden zijn Rolf-Dieter Schwalb, voormalig financieel directeur van DSM, en Annet Aris die door de centrale ondernemingsraad is voorgedragen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in