Overslaan en naar de inhoud gaan

Offensief op mobiele markt kost Intel 4 miljard

Intel was laat met de introductie van zuinige processors die efficiënt gebruik maken van een al of niet oplaadbare batterij. Van die trage reactie op de opkomst van mobiele apparatuur heeft Intel nog steeds last. Het heeft een zeer bescheiden marktaandeel bij de verkoop van processors voor smartphones en tablets.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De grootmacht op het terrein van processors voor pc's en servers heeft daar nu kennelijk spijt van. Intel heeft er in ieder geval heel veel voor over om een positie op de markt voor mobiele processors te veroveren. Alleen al in 2014 stak het daar 4 miljard dollar in, blijkt bij nadere analyse van zijn jaarcijfers. De Mobile and Communications Group, waarin Intel productie en verkoop van zijn mobiele processors heeft ondergebracht, boekte in 2014 een verlies van 4,2 miljard dollar op een omzet van 202 miljoen dollar.

Geen tikfout

Die verhouding lijkt bizar, maar het is geen tikfout: om positie te verwerven op de markt van mobiele processors geeft Intel producenten van smartphones en tablets sinds enige tijd een vergoeding, als ze Intel-chips in hun producten opnemen. Daardoor zakt de omzet verder weg, en nemen de verliezen toe. In 2013 kon Intel nog 1,375 miljard dollar omzet boeken op zijn divisie Mobile and Communications Group. Ook toen al accepteerde het bedrijf een verlies dat fors boven de omzet uittorende: 3,15 miljard dollar. Opgeteld heeft Intel dus in twee jaar tijd een kleine 6 miljard verbrand om terrein te winnen op de markt van processors voor smartphones en tablets.

Voor een normaal bedrijf zou dat niet op te brengen zijn. Maar Intel verdient zo veel met zijn processors voor pc's en servers, dat het er makkelijk af kan. Bij die twee divisies behaalt Intel een resultaat van 22 miljard dollar op een omzet van ruim 49 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in