Overslaan en naar de inhoud gaan

Google investeert miljard in micro-satellietweb van Musk

Het doel van het netwerk van microsatellieten loopt parallel aan dat van Project Loon van Google X-lab. Google wil internet in rurale gebieden brengen met behulp van ballonnen die in de stratosfeer rondjes rond de aarde draaien.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De investering van Google in SpaceX zou de marktwaarde van SpaceX op circa 10 miljard dollar brengen, meldt The Wall Street Journal. Blogsite The Information kwam het eerst met de voorgenomen investering door Google. Google heeft eerder al aangegeven interesse te hebben in deelname aan projecten die een aanvulling betekenen op Project Loon.

De ballonnen van Google cirkelen 20 kilometer boven het aardoppervlak. Zij zijn voor hun koers nogal afhankelijk van de winden die op die hoogte heersen. Het voordeel van de ballonnen is dat ze na 3 rondjes rond de aarde netjes naar beneden gestuurd kunnen worden voor onderhoud. Zij zijn daarom verzekerd van de laatste technologie.

De satellieten van Musk draaien op een hoogte van 1200 kilometer boven de aarde in een geostationaire baan. Om een dekkend netwerk te krijgen zijn circa 700 microsatellieten nodig, een klus die zeker een jaar of 5 in beslag neemt en aanzienlijk meer kost dan Project Loon. Bovendien kunnen de satellieten niet even worden voorzien van moderne componenten zodat zij eigenlijk al verouderd zijn op het moment dat het netwerk in gebruik genomen wordt.


Facebook werkt aan een eigen oplossing waarbij het bedrijf drones wil inzetten voor internet op afgelegen plekken. Google investeerde ook al in drone-technologie.

Internet via microsatellieten niet nieuw

Het idee van Musk, en een vergelijkbaar initiatief van onder meer Qualcomm en de Virgin groep van Richard Branson, is niet nieuw. Iridium en Globalcom hebben nu al een microsatellietnetwerk actief dat halverwege de jaren 90 werd gebouwd om mobiele telefonie overal ter wereld te brengen. Dat idee raakte op dezelfde manier snel achterhaald, in dit geval door de snelle groei van aardse mobiele netwerken en de bijbehorende tariefdalingen.
De Iridium- en Globalcom-netwerken zijn nu nog in gebruik door poolreizigers en journalisten in oorlogs- en rampgebieden of op andere plekken waar de dekking van mobiele netwerken tekort schiet. Ook worden de satellieten gebruikt voor internetverkeer. Maar de tarieven zijn hoog en de bandbreedte komt niet verder dan die van een ouderwetse inbelverbinding.

Musk zou lasergebaseerde communicatie willen inzetten in plaats van de radiogolven, zoals satellietcommunicatie doorgaans gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in