Overslaan en naar de inhoud gaan

DINL laakt houding van Justitie bij Cybercrime

DINL is de spreekbuis van bedrijven in de internetsector in Nederland. "De aandacht voor het thema cybercrime bij het ministerie neemt toe, en dat is te prijzen" zegt Michiel Steltman, directeur van DINL. "maar we maken ons zorgen over de praktische invulling van het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie bij de aanpak van cybercrime"
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Nauwelijks toeschietelijk

De sector heeft verschillende voorstellen gedaan om cybercrime in samenwerking met het ministerie aan te pakken. Waaronder een voorstel om jihadistische uitingen op internet sneller te kunnen verwijderen. Maar aangedragen ideeën vonden geen weerklank bij het ministerie. "Het ministerie toont echter weinig belangstelling voor de uitgestoken hand. Er is onvoldoende oog voor het economisch belang en de bescherming van privacy”, aldus DINL.

Volkomen genegeerd

De minister negeert de uitspraak van het Europese Hof en de Raad van State die de bewaarplicht onrechtmatig hebben verklaard. Ook heeft hij geen oog voor duidelijke signalen uit de hele internetsector over de schadelijke effecten van het zogenaamde terughackvoorstel. DINL is duidelijk in zijn stellingname: "Hij heeft geen interesse in de door coalitiepartner PvdA aangedragen, en naar onze mening hoogstnoodzakelijke modernisering van wettelijke kaders."

Eigen strategie volgen

DINL roept de minister op om zich beter te houden aan zijn eigen Cyber Security Strategie, en het advies van zijn Cyber Security Raad te volgen. Die adviseert om problemen in de online economie aan te pakken door een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders. "Onze wens is een intensieve samenwerking, op basis van een geschikt wettelijk kader voor het internet. De minister moet samenwerking niet alleen met de mond belijden maar actief stimuleren", zegt de stichting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in