Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse staat voor de rechter vanwege bewaarplicht

Volgens de groep is de manier waarop de Nederlandse staat de Europese regelgeving heeft ingevuld, in strijd met een uitspraak die het Europees hof vorig jaar deed.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ook hebben het Nederlands parlement en het kabinet in november, bij een evaluatie van de wet die de bewaarplicht regelt, een uitspraak van de Raad van State naast zich neergelegd. De Raad van State concludeerde dat de bewaarplicht fundamentele privacyrechten schendt en daarom geschrapt zou moeten worden, signaleert IDG News Service.

De groep aanklagers bestaat uit 7 organisaties, waaronder de Associatie van strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en vertegenwoordigers van de communicatiebedrijven zoals internetaanbieder BIT en telecomaanbieder VOYS. Volgens de bewaarplicht moeten de netwerkaanbieders de verkeersgegevens van al hun klanten bewaren gedurende 6 tot 12 maanden, afhankelijk van het type data. Opsporingsdiensten kunnen deze informatie gebruiken als bewijslast in zaken tegen criminelen. Het kabinet besloot uit de evaluatie dat deze opsporingsmethode onmisbaar is.

Opmerkelijk is dat in sommige andere Europese landen, bijvoorbeeld in Oostenrijk, de uitspraak van het Europees Hof heeft geleid tot het schrappen van de bewaarplicht.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in