Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN komt met voordelige WAN-aansluiting op IoT

LoRa staat voor Long Range en is bedoeld om grote aantallen apparaten die weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. KPN levert al sinds 2010 M2M-connectiviteit op basis van zijn mobiele 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het wordt onder meer gebruikt voor mobiele kaartlezers in de horeca en voor connectiviteit in auto’s.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar vaak hebben toepassingen slechts af en toe voor korte duur een verbinding met internet nodig, waarbij dan maar weinig data wordt verzonden. In dergelijke gevallen kan LoRa een aantrekkelijk alternatief zijn voor de mobiele communicatie op basis van cellulaire netwerken. Als voorbeeld van zo'n M2M-toepassing noemt KPN flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime op afstand aan- en uit kunnen worden gezet. Apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, kunnen tot wel 10 jaar op een AA-batterij werken

Nieuwe verdienmodellen ontwikkelen

KPN ziet LoRA als een belangrijke factor in ontwikkeling van het Internet of Things (IoT). Organisaties kunnen daarmee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, zo voorziet de telecomaanbieder.

Samen met zijn plannen voor de marktintroductie van LoRa kondigde KPN meteen ook aan deel te zullen nemen aan de LoRa Alliance. Deze alliantie wordt in maart opgericht door grote bedrijven van over de hele wereld, met als gezamenlijk doel om de wereldwijde standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. Naast KPN participeren ook Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom) aan de Alliance. Andere deelnemers zijn grote industriële bedrijven binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in