Overslaan en naar de inhoud gaan

'CBP-document suggereert strenger privacybeleid'

Update: Een woordvoerder van het CBP laat weten dat het document - anders dan eerder in dit bericht gesuggereerd - doelbewust geplaatst is.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het document 'Handleiding privacyvriendelijk instellen van Google Analytics' werd op de site van het CBP gesignaleerd door ICT-advocaat Polo van der Putt van Vondst advocaten in Amsterdam. Volgens Van der Putt geeft het indirect ook een belangrijk inzicht over hoe het CBP aankijkt tegen de algemene informatieplicht uit de huidige wet (die ook blijft gelden na wijziging van de Cookiewet).

'Veel aanpassingen nodig'

Het lijkt er daarbij op dat sitebeheerders met de de nieuwe 'cookie-wet' van de regen in de drup zullen belanden. Niet alleen moeten ze straks meldingen en opt-out-mogelijkheden inbouwen, maar naar het zich laat aanzien zullen ook de privacystatements in veel gevallen aanpassingen behoeven.

Sites die gebruikers volgen, zullen dat niet alleen in algemene bewoordingen aan gebruikers moeten melden, maar zullen ook expliciet moeten aangeven welke 'verwerkers' toegang krijgen tot deze data en welke maatregelen zijn getroffen in de bewerkersovereenkomst. "Dat kunnen hele waslijsten worden, waarop dan ook weer zorgvuldig beheer nodig is, omdat bedrijven met wisselende partijen samenwerken met wisselende doelen en veranderlijke procedures", voorspelt Van der Putt.

Van der Putt vindt dat een dergelijke uitleg van de informatieplicht wel heel erg ver gaat: "De vraag is of het CBP dit overweegt omdat het Google betreft (dat net door het CBP op de vingers is getikt), of dat dit de algemene lijn van het CBP gaat worden. In dat laatste geval, en daar lijkt het op, zullen veel privacystatements aanpassing behoeven."

CBP: onze uitleg van de wet

De woordvoerster van het CBP weerspreekt dat het om een aanscherping gaat. Volgens haar geeft de handleiding weer hoe het CBP de wet uitlegt. De handleiding is volgens haar ook niet meer dan de titel suggereert: een richtlijn om Google Analytics privacyvriendelijk in te stellen in overeenstemming met de wet.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in