Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner stelt groeiverwachtingen voor 2015 bij

Deze stijging impliceert een groei van 2,4 procent voor dit jaar, wat belangrijk meer is dan de 1,9 procent groei waarmee de sector het in 2014 moest zien te stellen. Toch zijn de jongste cijfers van de ICT-vorser een tegenvaller, want eerder voorspelde het bedrijf nog een groei met 3,9 procent voor 2015. De neerwaartse bijstelling is volgens Gartner grotendeels een gevolg van de stijgende dollarkoers, maar ook een naar het zich laat aanzien geringere groei in vraag speelt een rol.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De bijstellingen in vraaggroei deden zich met name voor bij de categorieën apparatuur (zoals laptops, bureaucomputers, smartphones en printerscanners), IT-diensten (onder andere outsourcing en projecten) en telecomdiensten.

Apparatuur

In de categorie apparatuur vormen smartphones een factor van toenemend belang. Gartner merkt hierover op dat de markt in toenemende mate gepolariseerd raakt, tussen enerzijds het door Apple gedomineerde 'premium segment' en anderzijds het 'basic segment', waarin Android en andere open source besturingssystemen de toon aangeven. Het middensegment, waarin onder meer Microsoft met Windows Phone opereert, wordt in toenemende mate weerbarstig, constateert Gartner.

Datacentersystemen

Met 1,8 procent groeit de markt voor datacentersystemen (servers, routers en dergelijke) bijna een half procent minder snel dan de IT-markt als geheel. Het zou volgens Gartner echter al te kort door de bocht zijn om dit verschil geheel en al toe te schrijven aan de opkomst van efficiënte cloud-configuraties. Ook fluctuaties in de vervangingsbehoefte spelen een rol.

Bedrijfssoftware

De markt voor bedrijfssoftware (databasetoepassingen voor bijvoorbeeld ERP, CRM of Business Intelligence) krijgt in 2015 te maken met verdere prijserosie, voorspelt Gartner. Dat geldt met name voor CRM, waar de software-kosten per gebruikende verkoopmedewerker naar verwachting tussen nu en eind 2018 met 25 procent zullen afkalven. Uiteraard is hier de opkomst van het SaaS-model een van de belangrijkste oorzaken van de prijsdruk. Dat mechanisme zal, zij het in mindere mate, ook doorwerken in een aantal andere database-gebaseerde toepassingen.

Telecomdiensten

Met een groei van slechts 0,7 procent komen de telecomdiensten er in 2015 nog het meest bekaaid vanaf. Het genoemde percentage zou een resultaten zijn van diverse tegengesteld inwerkende factoren, waarvan de afnemende groei in de afzet van apparaten nog de belangrijkste is.

2014 Bestedingen (x mrd. Dollars) 2014 Groei (%) 2015 Bestedingen (x mrd. Dollars) 2015 Groei (%)
Apparaten 696 3.8 732 5,1
Data Center Systemen 141 0.8 143 1,8
Bedrijfs-software 317 5.8 335 5,5
IT -diensten 956 2.7 981 2,5
Telecom-diensten 1.626 -0.1 1.638 0,7
Overall IT 3.737 1.9 3.828 2,4
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in