Overslaan en naar de inhoud gaan

'930 miljoen Android-toestellen niet meer door Google gepatcht'

Het gaat om het onderdeel WebView, dat de weergave van webpagina's op Android-toestellen voor zijn rekening neemt. Dat onderdeel werd in Android 4.4 (KitKat) vervangen door een verbeterde versie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een niet bij name genoemde ontdekker van een nieuwe bug in de oude WebView-versie kreeg tot zijn verbazing van Googles beveiligingsteam te horen, dat Google in de regel geen patches meer zal ontwikkelen voor versies ouder dan Android 4.4. Google is wel bereid een eventueel door de ontdekker van het lek ontwikkelde patch in overweging te nemen. Verder beperkt Google zich tot het verwittigen van zijn partners van de ontdekking. Toen Beardsley daar lucht van kreeg, vroeg hij opheldering bij Google. Hij kreeg in ongeveer dezelfde bewoordingen hetzelfde antwoord.

Alleen browsercomponenten uitgesloten

Merkwaardig genoeg is Google nog wel bereid om andere componenten van Android-versies ouder dan 4.4 te patchen. Dat de WebView-versie uit Android 4.3 en ouder een andere behandeling krijgt, lijkt samen te hangen met het feit dat Google apparaten van derden met de verouderd geachte browsertechnologie van die Android-versies niet langer certificeert.

Dat Google voortaan afziet van het patchen van oudere WebView-versies betekent niet per definitie dat er geen patches voor problemen in die component zullen komen. De fabrikanten van de toestellen kunnen dat eventueel gaan doen, of enthousiaste individuen. Maar dat is een minder eenduidig proces dan wanneer Google het patchen voor zijn rekening zou nemen voor alle Android-versies, meent Beardsley, dat voor de eigenaren van het toestel totaal ondoorzichtig is.

Google creëert gigantisch probleem

Het probleem dat Google met zijn beslissing creëert, is van enorme omvang. Android 4.4 (KitKat) draait volgens Googles eigen cijfers op 39 procent van de Android-toestellen. De penetratie van opvolger LolliPop is te verwaarlozen. Dat betekent dat ruim 60 procent van de Android-toestellen door Googles terugtrekking geraakt wordt. Afgaande op marktcijfers praat je dan over 930 miljoen toestellen die op een cruciaal onderdeel buiten Googles beveiligingsprogramma vallen, constateert Beardsley. Gezien dat aantal doet Beardsley een dringend beroep op Google om op zijn beslissing terug te komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in