Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle, SQL Server en DB2 minder populair

Dat valt te concluderen uit metingen van DB-Engines. Dat houdt aan de hand van een zelf ontwikkelde maat bij, met welke databases ontwikkelaars en projectteams zich het meest bezighouden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die maat is gebaseerd op frequentie van vermelding op websites, algemene belangstelling zoals die blijkt uit de frequentie van zoekopdrachten in Google Trends, mate waarin de database bediscussieerd wordt op de technische vraag & antwoord-sites Stack Overflow en DBA Stack Exchange, het aantal vacatures waarin de database wordt vermeld en het aantal profielen op LinkedIn waarin de database genoemd wordt.

MySQL heeft Oracle bijna achterhaald

Lijstaanvoerder is Oracle. Nog wel, want als de trend zich voortzet, wordt het in de loop van dit jaar gepasseerd door MySQL, de opensourcedatabase die Oracle sinds de overname van Sun in huis heeft. MySQL won vergeleken bij januari 2014 bijna 9 procent en kwam uit op een score van ruim 1277. Oracle leverde in een jaar tijd een dikke 20 procent in om uit te komen op 1439.

Nummer 3 is Microsofts SQL Server. Ook die werd minder populair - ruim 1 procent - en scoorde 1198 punten. De twee andere commercieel geleverde database in de top tien, IBM's DB2 en Microsofts Access, werden minder populair, terwijl alle opensourcedatabases in de top tien nu juist op meer interesse kunnen rekenen dan een jaar terug.

Belangstelling voor open source stijgt al langer

Sinds 2013 groeit de belangstelling voor opensourcedatabases gestaag. Opgeteld scoorden gesloten databases januari 2013 65 procent van de behaalde punten, en opensourcedatabases 35 procent. Nu liggen die scores op 58 respectievelijk 42 procent.

De cijfers van DB-Engines geven natuurlijk geen indicatie van de mate van gebruik van de verschillende merken. Maar het moet de gevestigde namen in databaseland toch te denken geven dat de belangstelling voor hun product de laatste jaren gestaag afneemt. Op termijn kan dat zeker gevolgen krijgen voor hun omzet.

De volledige ranglijst is terug te vinden op de website van DB-Engines.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in