Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslaggolf in ICT vermindert tekorten niet

Het afgelopen jaar waren werkgevers op zoek naar opgeteld 90.000 ICT-professionals, heeft Yacht berekend. Dat was een groei van 10 procent vergeleken bij 2013. De laatste maanden groeide de vraag sneller. In het derde kwartaal van 2014 lag het aantal vacatures 11 procent boven dat in het derde kwartaal van 2013, in het vierde kwartaal bedroeg het gat 14 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Daar staat tegenover dat het aantal werkloze ICT'ers gestaag steeg in 2014, en dat er een paar grote ontslagrondes waren bij onder andere KPN en ING. Ook wordt nog steeds gekozen voor de offshore-route, stelt competence director ICT Arjan Blok van Yacht. "Geconstateerd kan worden dat er een steeds verdere mismatch dreigt te ontstaan tussen enerzijds de gevraagde en anderzijds de aangeboden competenties in de sector. Hier zal de sector een oplossing voor moeten weten te vinden. Opleiding is derhalve cruciaal. De al wel aanwezige competenties, opgedane ervaringen en kwalificaties van medewerkers staan constant onder druk dankzij de steeds snellere veranderingen”, liet Blok noteren in het persbericht.

Veelgevraagde competenties

Yacht verwacht dat met name kennis van zaken op het gebied van cloud, analystics/Big Data, mobile computing, sociale media en beveiliging ICT'ers zullen helpen een baan te vinden of te behouden. Daarnaast zal er ook meer vraag komen naar mensen die meer generalistische functies kunnen vervullen, stelt Blok: "Nieuwe methoden van software-ontwikkeling [...] vragen immers om kleine, multi-disciplinaire ontwikkel- & beheerteams die in nauwe samenwerking met de klant de cycli van design, bouw en test efficiënt kunnen doorlopen onder het motto ‘go to where the work is’. Een developer moet dan idealiter ook testwerkzaamheden kunnen oppakken en een tester op zijn beurt moet kunnen helpen bij het definiëren van requirements. De vraag van de klant in nauwe samenwerking kunnen vertalen in (IT-) oplossingen, kennis onderling actief kunnen delen in een multidisciplinair team en zicht hebben op de hele keten worden belangrijker dan ooit.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in