Overslaan en naar de inhoud gaan

Boordkanon JSF vuurt niet: software nog niet klaar

Dat meldt de Amerikaanse website The Daily Beast, dat zijn bericht baseert op informatie van niet bij name genoemde militairen in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht en Lockheed Martin wilden het bericht niet bevestigen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens specialisten die The Daily Beast heeft geconsulteerd, is het een probleem van beperkte omvang. De JSF - die officieel overigens F35 Lightning II heet - is door zijn gewicht, relatief trage acceleratie en gebrek aan manoeuvreerbaarheid sowieso niet geschikt voor luchtgevechten. Voor de Russische Sukhoi Su-30 is het supermoderne toestel geen partij, stellen ze. Bovendien - of wellicht daarom - heeft de F35 te weinig munitie voor effectief gebruik van het boordkanon aan boord. Het kanon kan 3300 maal per minuut vuren, maar kan slechts voor 180 maal munitie meenemen.

Anderzijds betekent het wel dat de F35 de eerste jaren niet geschikt is voor tactische luchtsteun aan grondtroepen, wanneer het te riskant is om dat met zijn andere wapens van grote afstand te doen - bijvoorbeeld als eigen en vijandelijke troepen dicht tegenover elkaar staan, stellen de specialisten.

Al 24 miljoen regels code geschreven

Het ontbreken van de software voor een relatief simpele functie als het afvuren van het boordkanon lijkt op het eerste gezicht merkwaardig. Maar als je kijkt naar de omvang van het project, wordt het wel wat begrijpelijker. Voor de F35 zijn inmiddels 24 miljoen regels code geschreven. Iedere toevoeging of wijziging wordt daarmee een enorme klus. Vorig jaar leidden problemen met de software al tot vertraging bij het testen van het toestel. Een van de zegsmannen van The Daily Beast verwacht niet dat de code die het boordkanon moet aansturen, voor 2019 klaar is - als die datum al haalbaar is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in