Overslaan en naar de inhoud gaan

40 jaar x86-architectuur, en nu?

Hoewel de 8080 niet de eerste microprocessor van Intel was - de 4004 en 8008 gingen hem voor - was het onderdeel wel de motor voor een geheel nieuwe industrie. Met zo'n chip konden persoonlijke computers worden gebouwd en het bedrijf MITS was de eerste die dat deed. Hun Altair 8800 werd een begrip, mede dankzij een Basic-interpreter die was ontwikkeld door een klein bedrijfje met de naam Microsoft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Beginsituatie

Bill Gates en Paul Allen ontwikkelden een eenvoudige programmeertaal voor de Altair 8800, zodat ook de relatieve leek op computergebied met het systeem aan de slag kon. De 8080 was ontworpen door een team dat onder leiding stond van Federicco Faggin, een in Italië geboren wetenschapper. De 8080 werd een uitbreiding, een zogeheten superset, van de 8008. Een chip dus, met ongeveer dezelfde basis-layout maar met meer functies. Intel zou steeds zou blijven werken, op basis van een eerdere chip werd de volgende generatie opgezet.

Architectuur

De 8086 was zo'n superset van de 8080. Deze chip bood een architectuur (register-indeling, geheugentoegang en verwerkingseenheid) die in alle latere chips zou terugkomen. Vandaar ook, dat wordt gesproken van de x86-architectuur. Hoewel de basis hetzelfde bleef, veranderden de omgevingsfactoren met hoge snelheid. De klokfrequentie, bijvoorbeeld, evolueerde van een eenvoudige 2 MHz van de 8080 naar ettelijke gigahertz bij de meest recente Intel-chips.

Wat brengt de toekomst?

Het maken van een extrapolatie van de afgelopen 40 jaar is moeilijk, maar Faggin doet toch een poging. Tegen Computerworld zei hij: "De organische computer dringt zich op waarin berekeningen worden uitgevoerd zoals in een levend organisme. We weten nu nog nauwelijks hoe dat in zijn werk gaat, maar 40 jaar lijkt me wel voldoende om daar achter te komen."

Koppeling met de mens

Mocht de bio-computer werkelijkheid worden - en andere chippioniers denken daar ook zo over - dan zou de computer een aanvulling op de men kunnen worden. Een directe koppeling zou voor de hand liggen, met alle gevaren en risico's van dien. Hoe voorkom je dat de computer je gaat overheersen? Blijft de mens nog wel het laatste woord houden?


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in