Overslaan en naar de inhoud gaan

3D-printer creëert complete elektronische circuits

De printer is voorzien van twee printkoppen, één voor de thermoplastische drager en één voor een speciale stroomgeleidende inkt. Het team dat de printer ontwikkelde bestaat uit specialisten uit verschillende disciplines afkomstig van Harvard University en MIT. Het team heeft de samenwerking met Autodesk gezocht voor de software waarmee de circuits kunnen worden getekend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers laten de printer uiteindelijk produceren en verkopen door Voxel8. Dit bedrijfje werd opgericht door Jennifer Lewis, een hoogleraar van Harvard gespecialiseerd in biologisch geïnspireerde techniek. De printer gaat rond de 9000 dollar kosten en komt later dit jaar beschikbaar.

Integratie van chips mogelijk

De inkt die de printer gebruikt voor het opspuiten van de elektronische circuits bevat onder meer een zilverlegering en droogt aan de lucht bij kamertemperatuur. Het printproces kan tijdelijk worden gepauzeerd om geprefabriceerde elektronische elementen zoals een chip te plaatsen die in het vervolg van het printproces aan het geleidend materiaal wordt verbonden.

In april vorig jaar introduceerden een aantal onderzoekers van Stanford al een uitbreiding op een bestaande Rabbit 3D-printer waardoor er functionele elektronische circuits mee konden worden gebouwd voor prototyping doeleinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in