Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wantrouw proprietary software altijd'

Stallman is duidelijk in zijn opvattingen: alleen vrije software is een garantie voor programma's die vrij zijn van achterdeurtjes, kraakweggetjes en andere lekken. Hij is oprichter van de FSF, de Free Software Foundation, en strijdt doorlopend tegen software die spionage toelaat.
RMS
© Richard Stallman
Richard Stallman

Bedrijfseigen is vals

De proprietary of bedrijfseigen software is oncontroleerbaar en dat is Stallman een doorn in het oog: "We weten niet wat een bedrijf allemaal in zijn software stopt en met welke instanties er afspraken zijn gemaakt. In de vrije softwarewereld hebben we dat niet, daar kan iedereen de broncode bekijken en mocht iemand een achterdeurtje hebben bedacht, dan wordt dat meteen opgemerkt èn dichtgegooid."

Saas = Spyware

Ook moet Stallman niet veel hebben van het fenomeen 'cloud'. "Je geeft je gegevens prijs aan een externe partij, die een dienst levert in de vorm van Saas. Iedereen denkt dat je daarmee Software-as-a-Service bedoelt, maar het is vaak Spyware-as-a-Service. Weet jij precies waar je data uitkomen en wat ze er daar mee doen?"

Actieve verdediging

Stallman riep het publiek, grotendeels bestaande uit hackers, op om actief te strijden voor veilige software. Vrije software moet ervoor zorgen dat de neuzende partijen buiten de deur blijven. "Strijd voor de vrijheid van jouw en andermans code, laat de software niet in handen vallen van duistere partijen", aldus Stallman.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in