Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs Doorenbosch' blik op 2014: De XP-ramp die niet kwam

Microsoft heeft met Windows XP wellicht zijn succesvolste product ooit gemaakt. Niet eerder gebruikten zo veel mensen dezelfde software over zo'n lange tijd. Windows XP veranderde echter voor Microsoft van een eclatant succes in een blok aan het been. Het bedrijf kreeg grote moeite nieuwere versies van het Windows-besturingssysteem te slijten. Bovendien bleef de verplichting het besturingssysteem te voorzien van beveiligingsaanpassingen wanneer er nieuwe lekken werden ontdekt.
Thijs Doorenbosch

Het bedrijf was daarom onverbiddelijk: Op 8 april 2014 brak het lang geleden aangekondigde moment aan dat de reguliere ondersteuning stopte. Dat op dat moment nog ruim een kwart van alle op internet aangesloten desktops afhankelijk waren van het besturingssysteem, deed niet ter zake. Alleen voor enkele heel grote organisaties met complexe migratietrajecten zoals overheidsinstellingen, werd een uitzondering gemaakt. Tegen een forse vergoeding van rond de 70 euro per pc helpt Microsoft met het in goede banen leiden van het migratietraject en zorgt ondertussen dat de veiligheid gewaarborgd bleef. De regeling kost de Nederlandse overheid bijvoorbeeld, zo'n 2,5 miljoen euro.

Aan hun lot overgelaten

Andere XP-gebruikers worden echter aan hun lot overgelaten, zo lijkt het. Voorspellingen dat het boevengilde zou toeslaan op deze tot wees geworden pc-tjes, waren dan ook niet van de lucht.

Dit debacle bleek, net als eerdere onheilstijdingen in de IT-industrie, erg mee te vallen of eigenlijk gewoon niet plaats te vinden. Vele verstokte XP-gebruikers zetten uiteindelijk hun oude machientje maar mokkend aan de kant en kochten een nieuwe met Windows 7, of kwamen met een schok achter de vernieuwingen die Windows 8 bracht. Het marktaandeel van XP ging als gevolg hiervan na april in een glijvlucht om in december uit te komen op zo'n 13 procent.
Maar ook IT-beveiligers boden een helpende hand. De Microsoft-ondersteuning viel weliswaar weg, maar dat betekent niet dat de beveiligingssoftware die daar bovenop draait niet veel van de risico's kan wegvangen.

XP blijft nog wel even

Het lot van XP is wel duidelijk. Het gaat nog wel even duren maar eind volgend jaar komt een notering rond de 5 procent wel in zicht. Dat hangt mede af van het succes dat de overheden hebben met de migratie van hun duizenden XP-oudjes en de maatwerksoftware die vaak niet anders aankan, naar een nieuwer besturingssysteem. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld, die zo'n 2 ton aan Microsoft betaalt voor Extended XP Support, denkt nog een goed deel van 2015 nodig te hebben om het oude besturingssysteem uit te bannen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in