Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse schade bij Duitse staalfabriek door verfijnde hack

De hack en het daaropvolgende ongeluk vonden al eerder dit jaar plaats. De gebeurtenis werd nu openbaar door de publicatie van een rapport van het Bundesambt für Sicherheid in der Informationstechnik (BSI), en is het eerst opgepikt door IT World. De BSI vermeldt echter niet welke staalfabriek werd getroffen en wanneer het incident plaatsvond.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens deze overheidsdienst was er sprake van hackers met zeer geavanceerde capaciteiten. Er werd onder meer gebruik gemaakt van een verfijnde manier van spearfishing om toegang te krijgen tot de systemen van de staalfabriek. Werknemers waren duidelijk eerst vergaand geanalyseerd om uit te vissen hoe ze het best waren te misleiden. Nadat de hackers binnen waren, wisten ze precies hoe ze de industriële systemen moesten manipuleren. Het gevolg van hun actie was dat een van de hoogovens niet meer op een gecontroleerde manier kon worden uitgeschakeld, waardoor ernstige schade ontstond aan de fabriek.

Cyberwar krijgt steeds meer fysieke gevolgen

Het incident is een nieuw geval in de lijst waarin hackers met vergaande kennis van zowel IT als productieprocessen, doelbewust schade aanrichten in een bedrijf om het buiten bedrijf te stellen. Het bekendste voorbeeld is de aanval van de Amerikaanse en Israëlische overheid op de Iraanse nucleaire opwerkingsfabriek waarbij met het Stuxnet-virus zo'n 1000 ultracentrifuges onklaar werden gemaakt. De vrees is dat hackers er binnenkort ook in slagen de energievoorziening in bijvoorbeeld de VS voor een belangrijk deel plat te leggen waardoor de economie grote schade oploopt. De Nederlandse waterwerken vormen ook een potentieel zeer gevaarlijk doelwit.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in