Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkomstandigheden Apple-productie weer onder vuur

De BBC zette verschillende verslaggevers in die in een tijdelijk dienstverband werkten in de Petagron-fabriek. Zij schetsen een beeld van systematische uitbuiting van de werknemers in de fabriek. Mensen raakten uitgeput door lange shifts en mochten geen vrije tijd opnemen. Ze zijn ondergebracht in heel krappe kamertjes waar ze kunnen slapen en voor het bijwonen van verplichte vergaderingen werd geen salaris uitbetaald.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Verder werden ze gedwongen overwerk te accepteren in plaats van gevraagd langer te werken zoals dat zou moeten volgens de richtlijnen die Apple na de problemen bij de Foxconn-fabrieken in 2012 heeft opgesteld. De langste shift die de BBC-verslaggevers moesten werken was 16 uur en het kwam ook voor dat er 18 aaneengesloten dagen moest worden gewerkt.

De BBC heeft Apple om reactie gevraagd en het bedrijf ontkent aansprakelijkheid voor de aangetroffen situatie. "Wij kennen geen ander bedrijf dat zo veel doet als Apple om eerlijke en veilige werkomstandigheden te creëren. We werken samen met de toeleveranciers om tekortkomingen aan te pakken en we zien voortdurend significante verbeteringen, maar we weten ook dat ons werk nooit klaar is."

Apple zegt de werktijden van zo'n miljoen Pegatron-werkers te controleren en dat de gemiddelde werkweek uitkomt op 55 uur. Pegatron heeft toegezegd de situatie te onderzoeken en waar nodig maatregelen te treffen.

De documentaire van de BBC is alleen voor mensen binnen het Verenigd Koninkrijk gratis te bekijken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in