Overslaan en naar de inhoud gaan

Sony-hack legt geheimen bloot

Hoe gaat Sony om met zijn medewerkers, welke informatie wordt er over hen verzameld en hoeveel verdienen de mensen eigenlijk? Het zijn gegevens die naar buiten zijn gekomen door de geslaagde hack-poging. Hieronder een kleine bloemlezing:
Business
Shutterstock
Shutterstock

Mannen hebben hoger salaris. Aan de top gaat het meeste geld naar mannen. Er is, zo blijkt uit het spreadsheet "Comp Roster by Supervisory Organization 2014-10-21" maar één vrouw die meer verdient dan 1 miljoen dollar per jaar. De andere 16 zijn blanke mannen.

Verschillen ook zo op lager niveau. Ook bij het gewone werkvolk blijkt Sony manen meer te betalen dan vrouwen in volstrekt gelijkwaardige functies.

Voorinformatie. Uit bepaalde e-mails blijkt, dat columns voor de New York Times eerst werden doorgelezen door medewerkers van Sony, voordat de tekst als kopij werd doorgegeven. De betrokkenen ontkennen.

Gedoe over Steve Jobs. Sony had de rechten om de film over Steve Jobs te maken, een voornemen waarvan werd afgezien. Sony had al vaste plannen om Tom Cruise de hoofdrol te laten spelen in de rolprent. Uiteindelijk gingen de rechten toch naar Universal Studios.

Geroddel over sterren. Wederom zijn e-mails de bron van informatie uit het roddelcircuit van Hollywood. Amy Pascal, vice-voorzitter van Sony Pictures Entertainment steekt haar mening over sterren niet onder stoelen of banken. Angelina Jolie noemt ze een verwend nest.

Teveel informatie. Het blijkt, dat Sony zeer uitgebreide gegevens bezit over de gezondheid van medewerkers. Van een man of 40 zijn medische dossiers opgedoken met zeer gedetailleerde informatie over handicaps, bevallingen en dergelijke. Volgens experts is het niet normaal dat een werkgever zulke gedetailleerde informatie überhaupt krijgt laat staan deze opslaat.

Onderling geregel. Bazen van Sony Pictures hebben uitgebreid contact gehad over nieuwe speelfilms en mogelijke sappige deals. Zo dook een e-mail op waarin met Disney werd onderhandeld om Spiderman een gastrol te geven in een nieuwe film van Sony.

Schuilnamen. Niet elke Hollywood-ster doet dingen onder zijn of haar eigen naam. Uit de correspondentie van Sony komen enkele aliassen naar boven, zoals Neely O'Hara voor Sarah Michelle Gellar en Harry Lauder èn Johnny Madrid, beide in gebruik door Tom Hanks.

Budgetten worden overschreden. Het blijkt, dat de nieuwste James Bond-film al 50 miljoen dollar duurder is dan werd begroot.

Binnenlopen. Het blijkt dat Sony Pictures nog steeds fors verdient aan tv-series die ooit zijn geproduceerd. Zo leverde de sit-com Seinfeld de afgelopen 3 jaar een bedrag van 5,85 miljoen dollar aan uitzendrechten op. Niet slecht voor een serie die 16 jaar oud is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in