Overslaan en naar de inhoud gaan

Echec met SVB Tien kost belastingbetaler miljoenen

In september besloten staatssecretaris Klijnsma en de SVB dat de verdere ontwikkeling van het Multiregelingensysteem, dat onderdeel maakt van het verbeterprogramma SVB Tien, onmiddellijk gestaakt zou worden. Met een brief aan de Tweede Kamer geeft staatssecretaris Klijnsma meer duidelijkheid over het echec, en over de vervolgstappen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Afschrijving van 10,4 miljoen

De eerste conclusie is, dat de mislukking van de ontwikkeling van het Multiregelingensysteem veel geld kost. De SVB moet in verband daarmee dit jaar inderdaad 10,4 miljoen euro afschrijven, zoals eerder werd bericht.

Noodmaatregel van 6 miljoen

Daarbovenop komen de meerkosten die SVB moet maken om de huidige systemen draaiende te houden. De SVB denkt met de huidige systemen nog wel 5 jaar door te kunnen draaien. Maar om dat mogelijk te maken moet er de komende 3 jaar wel 2 miljoen euro per jaar extra in geïnvesteerd kunnen worden. Dat kunnen we financieren uit de vrijval van geplande investeringen in het Multiregelingensysteem, meldt de SVB blijmoedig. Maar daar staat tegenover dat die 6 miljoen euro niets extra's opleveren in termen van functionaliteit. Integendeel zelfs: de staatssecretaris waarschuwt de Tweede Kamer zelfs dat 'de SVB bij onvoorziene wetswijzigingen belemmeringen in de uitvoering zou kunnen ervaren, omdat de huidige systemen een beperkte wendbaarheid kennen'. Onderzocht wordt nog wat daaraan te doen is.

26,2 miljoen aan Oracle-licenties over

De totale schade kan oplopen tot ruim 42 miljoen euro als de directie van SVB er niet in slaagt een bestemming te vinden voor de Oracle-licenties die het voor het Multiregelingensysteem heeft aangeschaft. Dat zou kunnen door delen van het Multiregelingensysteem na verbetering alsnog in gebruik te nemen, of door deze licenties over te dragen aan andere onderdelen van de overheid.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in