Overslaan en naar de inhoud gaan

6 terabyte-schijven van consumentenkwaliteit staan hun mannetje

Backblaze wil de komende maanden 10.000 harde schijven kopen. Dat is nodig om het volume gegevens dat het dagelijks verwerkt - 130.000 gigabyte per dag - bij te kunnen benen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Backblaze maakt in principe gebruik van harde schijven van consumentenkwaliteit. Die presteren niet slechter dan wat de opslagleveranciers als 'enterprise-kwaliteit' verkopen, meent Backblaze.Het prijsverschil van een factor 2 maken die 'enterprise'-systemen zeker niet waar, aldus Backblaze.

Western Digital versus Seagate

Voor de komende aanschafronde nam het daarom twee van die schijfsystemen voor de consumentenmarkt onder de loep: de WD60EFRX van Western Digital en de STBD6000100 van Seagate. Dat zijn overigens heel verschillende systemen. Western Digital positioneert zijn systeem als een zogeheten network attached storage-apparaat. Het Seagate-model is een desktopdrive. In de eerste draait de schijf met 5400 rotaties per minuut, in de tweede met 7200 rpm.

Backblaze stelde met beide schijfsystemen een Storage Pod samen. Storage Pods zijn combinaties van 45 schijfsystemen waarop Backblaze de binnenkomende data opslaat; iedere dag zijn daar 20 tot 40 systemen mee in de weer. De 6 terabyte-schijven draaiden 3 maanden mee in die opzet.

Geen storingen, de eerste 3 maanden

Belangrijkste conclusie: de schijven zijn betrouwbaar. Ze startten zonder problemen op, vertoonden geen storingen en lieten ook geen vooraankondigingen van storingen zien in de 5 SMART-statistieken waarvan Backblaze geleerd heeft dat die in de gaten moeten worden gehouden.

Uiteindelijk houdt Backblaze aan de test een lichte voorkeur over voor de systemen van Western Digital. Dankzij de lagere rotatiesnelheid verbruiken die minder energie dan de Seagate-schijven - wat voor een bedrijf als Bacblaze wel optelt - en ze zijn iets sneller: per dag kunnen ze ongeveer een terabyte meer verwerken dan de Seagate-schijven. Daarom gaat de eerste bestelling, voor 230 schijven, naar Western Digital. Maar omdat Backblaze niet afhankelijk wil worden van één leverancier, zal het ook Seagateschijven gaan inzetten. In welke verhouding, zal afhangen voor de prestaties van de schijven op langere termijn.

Toekomst: 8 terabyte-schijven

Backblaze kijkt ook al uit naar de 8 terabyte-schijf. Het heeft 45 met Helium gevulde schijfsystemen van HGST besteld om te kunnen testen. En de Seagate shingled magnetic recording-schijven van 8 terabyte staan ook op het verlanglijstje. Met zulke schijven kan Backblaze 360 terabyte kwijt in elk van zijn Storage Pods.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in