Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten klungelen met BI

Business Intelligence (BI) bij gemeenten is tot dusverre hoofdzakelijk gericht op financiën en HRM. Primaire domeinen zoals sociale zaken, publiekszaken, klantcontactcenter en stadsreiniging krijgen nog vrijwel geen BI-aandacht. Dat stelt IT-dienstverlener Solipsis vast op basis van een inventarisatie onder 29 gemeenten van wisselende omvang.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat ruim driekwart (76%) van de gemeenten de voortgang (rond BI-toepassingen) wel meet (KPI's en kengetallen), maar dat slechts in een derde van de gemeenten de aldus verkregen informatie ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het bijsturen van projecten en processen.

Onderdeel van informatie-infrastructuur

De BI-oplossingen zouden er toe moeten leiden dat gemeentelijke organisaties toegang krijgen tot informatie die nodig is om vragen van beleidsmakers te beantwoorden en burgers sneller en adequater van informatie te voorzien. Bij 74 % van de ondervraagden is niet bekend welke resultaten zijn gehaald met het meten van gegevens. Van de ondervraagde gemeenten geeft 76 % aan op de hoogte te zijn van de huidige technieken en mogelijkheden met betrekking tot managementinformatiesystemen. BI is bij een derde van de gemeenten onderdeel van de gemeentelijke informatie-infrastructuur.

Belangrijke besparingsmogelijkheden onbenut

Volgens directeur Goossen de Bruin van Solipsis komt uit het onderzoek duidelijk naar voren dat veel gemeenten moeite hebben met het vaststellen van de juiste KPI's, waardoor goede stuurinformatie ontbreekt. Doordat een aantal primaire domeinen in de BI-projecten nog onderbelicht zijn, zouden volgens De Bruin belangrijke besparingsmogelijkheden onbenut blijven. Om gemeenten op weg te helpen met een effectievere toepassing van BI stelt Solipsis een aantal recentelijk voor de gemeente Almere ontwikkelde QlikView-dashboards kosteloos beschikbaar. De Dashboards hebben onder meer betrekking op stadsreiniging, belastingen en sociale zaken.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in