Overslaan en naar de inhoud gaan

Berners-Lee: Recht om vergeten te worden is gevaarlijk

"Dit recht om vergeten te worden - op dit moment lijkt dat gevaarlijk", zei Berners-Lee op de LeWeb-conferentie in Parijs. "Het recht op toegang tot de geschiedenis is belangrijk."
Business
Shutterstock
Shutterstock

Begin dit jaar besloot het Europese Hof dat burgers van de Europese Unie het recht hebben om verwijzingen naar informatie te laten verwijderen, wanneer die informatie onjuist is dan wel onevenredig schadelijk. Google heeft sindsdien zijn handen vol aan dit recht om vergeten te worden.

Vrijheid van meningsuiting in het geding

Berners-Lee is in zoverre voorstander van dat recht, dat informatie die aantoonbaar fout is inderdaad verwijderd zou behoren te worden. Maar informatie die juist is, moet gehoord kunnen worden als je vrijheid van meningsuiting serieus neemt. Juiste informatie is ook van historisch belang.

"Het is onze samenleving. Wij hebben die gebouwd. We kunnen dus regels stellen aan hoe data gebruikt mogen worden", aldus Berners-Lee. Daarbij denkt Berners-Lee aan het opleggen van beperkingen bij het gebruik van data die voor het doel irrelevant of die verouderd zijn, zoals het betrekken van gegevens over jeugddelicten of lichte vergrijpen die langer dan 10 jaar geleden zijn gepleegd bij sollicitaties. "Dat is verre te verkiezen boven te doen alsof iets nooit gebeurd is."

Beperkt tot Europa

Overigens is dat recht om vergeten te worden nu nog een beperkt recht. Links worden wel verwijderd uit de Europese varianten van Google, maar via google.com en de varianten voor andere werelddelen zijn in Europa verwijderde verwijzingen gewoon nog te vinden. De Europese Unie probeert daar wel verandering in te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in