Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: mismatch op de arbeidsmarkt neemt toe

Dat blijkt uit het rapport ‘Sectoren in beeld’ dat UWV vandaag heeft gepubliceerd. Volgens de uitkeringsinstantie zijn er aan de ene kant steeds meer moeilijk vervulbare vacatures, hoofdzakelijk in de ICT, terwijl aan de andere kant het aantal werkzoekenden hoog blijft.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“In diverse sectoren zijn er bovendien zorgen over de beschikbaarheid van personeel op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen”, aldus een woordvoerder van UWV.

ICT is groeisector

Er is met name veel vraag naar hoogopgeleide ICT’ers en in het bijzonder naar programmeurs, stelt het UWV. De uitkeringsinstantie wijst de ICT-sector en de industriële automatisering aan als groeisector voor de komende jaren. Maar ook de overheid heeft nu al moeite met het vervullen van ICT-functies en dit zal de komende jaren alleen nog maar een nijpender probleem worden, waarschuwt het UWV. Op dit moment telt ons land overigens nog altijd 17.112 werkloze automatiseerders.

Tegelijkertijd verdwijnen door toenemende automatisering en digitalisering in sommige branches veel banen, onder meer in de landbouw, industrie en financiële dienstverlening. Het UWV denkt verder dat de positie van laagopgeleiden als gevolg van technologische ontwikkelingen en hevige concurrentie op de arbeidsmarkt verder in het gedrang zal komen.

Crisis laat sporen na

In het rapport zet UWV de belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen in sectoren op een rij. In meer dan de helft van de sectoren is de productie en werkgelegenheid nog niet terug op het niveau van voor de crisis. In onder meer de bouw, de financiële dienstverlening, de chemie en de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling kromp het aantal banen voor werknemers in de periode 2008-2013 met meer dan 10 procent. In de ICT is het aantal banen de afgelopen tien jaar juist fors gegroeid. De branch merkt wel de gevolgen van de crisis, maar met het aantrekken van de economie liggen hier goede kansen voor banengroei.

Prognoses voor de arbeidsmarkt duiden ook voor de komende jaren op een geringe toename van het aantal banen. UWV verwacht dat ruim de helft van de werkgelegenheidsgroei gaat naar zzp’ers en uitzendkrachten. Het aandeel van de zogeheten flexibele schil bij bedrijven zal komende jaren naar verwachting dus groter worden.

UWV vreest dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen. Het dringt er dan ook op aan dat werkgevers en werkzoekenden snel deze knelpunten snel oplossen met behulp van actief arbeidsmarktbeleid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in