Overslaan en naar de inhoud gaan

'Beveiligingscatastrofe is onvermijdelijk'

Grimes is een ervaren IT-deskundige die sinds 1987 betrokken is bij IT-beveiliging. Hij schrijft ook regelmatig columns voor Computerworld, en daar luidt hij nu de noodklok.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Lakse houding overheerst

Grimes constateert dat we er inmiddels aan gewend raken dat online identiteiten en financiële informatie wordt gestolen. Toch voeren maar weinig organisaties alle noodzakelijke beveiligingsmaatregelen gedegen en consequent uit. Ook beveiligingsexperts zelf geven toe dat de beveiliging in hun organisatie een kaartenhuis is.

De belofte van leveranciers van antimalware is ondertussen een leugen, stelt Grimes. Hoe kan een antimalwareleverancier 100 procent ontdekking beloven waar de malwareschrijvers hun producten gebruiken om te testen of hun malware ongemerkt netwerken binnengesmokkeld kan worden, vraagt hij zich af.

Daarbij maakt niemand zich meer druk over privacy. Online bedrijven eigenen zich op het krankzinnige af rechten toe om privacygevoelige data te verzamelen en te bewaren, en hun meeste klanten denkt dat dat geen kwaad kan.

Twee-factorauthenticatie lost weinig op. Op zich helpt betere authenticatie wel wat, maar de meeste misdaden op internet zijn niet het resultaat van problemen met authenticatie. In de regel breken de misdadigers in via ongepatchte fouten in de software om zich rechten op systemen toe te eigenen.

IT-beveiliging staat er afschuwelijk voor

IT-beveiliging staat er anno 2014 afschuwelijk voor, blijkt inbraak na inbraak. Maar net als aan de vooravond van de aanslag op de Twin Towers in New York vindt men de noodzakelijke maatregelen te lastig en te duur, constateert Grimes. Cybercime wordt beschouwd als een onderdeel van de kosten van online zakendoen, in plaats van als de crisis die het in feite is.

Het lijkt er nu op dat er een grote ramp voor nodig is voordat men op internet de equivalent accepteert van de verbeterde beveiliging op luchthavens die het inchecken zo bezwaarlijk maakt, maar het vliegen veiliger. Grimes hoopt van harte dat zo'n catastrofe niet nodig is om het punt te bereiken waarop kosten en ongemak van 'business as usual' hoger worden dan kosten en ongemak van echte verandering.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in