Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-project Loon blijkt hoogvlieger

Meteorologen hebben veel ervaring met het in de lucht brengen van ballonnen. Toch bleek de hele gemeenschap er naast te zitten met hun scepsis over de plannen van Google de ballonnen van Project Loon meer dan 100 dagen in de lucht te houden. Veel geavanceerder ballonnen van de NASA houden het hooguit 60 dagen in de lucht vol. Google mikte op bijna het dubbele.
Project Loon
© Google
Google

In een blog op Google+ somt het bedrijf een aantal mijlpalen op die het bedrijf heeft bereikt met Project Loon. Een daarvan is de ballon, The Marathoner, die in juli dit jaar in Nieuw-Zeeland werd opgelaten. De ballon bleef 134 dagen in de lucht tot hij door het Google-team naar beneden werd gehaald in Chili.

Snel waar het kan, langzaam waar het moet

Een andere ballon, The Global Traveller, heeft op het zuidelijk halfrond een volledige rondje rond de aarde gedraaid. De ballon Sprint Star heeft een snelheid van 324 km per uur bereikt bij het passeren van Antarctica op weg naar het zuidelijk deel van de Atlantische oceaan. Bij de vlucht over Argentinë zakte de snelheid terug naar 67 km per uur. Dat was precies waar het Google-team mee wilde experimenteren: oninteressante gebieden voor wifi-bereik snel kunnen passeren terwijl de balonnen boven plaatsen waar behoefte is aan internetdekking lang blijven hangen.

Het Google team zegt verder veel ervaring te hebben opgedaan met extreme condities zoals temperaturen van -83 graden Celsius en het manoeuvreren van de ballon in verschillende luchtlagen. De ballon High-Flier vestigde het hoogterecord voor de Google-ballonnen op 25,8 km. De meeste ballonnen van Google vliegen op een hoogte van 20 km, circa twee maal zo hoog als de kruishoogte van een gemiddeld passagiersvliegtuig.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in