Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 schudt verwarrend versienummer af

Een computer met Windows 10 doet zich in veel logsystemen voor als Windows versie 6.4. Dat komt doordat Microsoft altijd een aparte nummering voor de kernel heeft gebruikt. Zo doet Windows 7 zich voor als 6.1 en Windows 8 als versie 6.2.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Verschillende sites zeggen nu bewijzen in handen te hebben dat de nieuwste Windows-build het versie nummer 10.0 heeft, constateert Ars Technica. De Chinese website ITHome heeft een foto gepubliceerd met de nieuwe versienummersystematiek en BuildFeed zegt ook het nieuwe versienummer gezien te hebben.

De reden dat Microsoft lang vasthield aan het hoofdversienummer 6 heeft te maken met de compatibiliteit van sommige applicaties. In veel gevallen vormde het mechanisme waarmee de versiecheck werd gedaan, zelf het belangrijkste probleem.

Oplossing ligt in misleiding

Met de komst van Windows 7 heeft Microsoft echter een aantal complexe aanpassingen gemaakt aan de version application programming interfaces (API's) waardoor oudere applicaties te zien krijgen dat zij op een oudere versie van het besturingssysteem draaien, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Alleen de applicaties die aangeven met de hogere versienummer overweg te kunnen, krijgen dit ook te zien.

Daarmee is de weg vrij om het versienummer te veranderen. Of dat in de definitieve versie ook gebeurt, valt nog te bezien. Microsoft kan het versienummer makkelijk wijzigen in de bètaversie. Zo verschenen voor de officiële aankondiging van Windows 10 - waarbij duidelijk werd dat Windows 9 werd overgeslagen - ook buildversies met het versienummer 9.0. De eerste versie van Windows 10 had weer een versienummer 6.4. Nu lijkt Microsoft dat aangepast te hebben naar 10.0.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in