Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil uitleg Dekker over privacy scholieren

Meerdere Kamerfracties vroegen Dekker vandaag om een reactie op een rapport van accountantsbureau PWC. Dat rapport was op verzoek van Dekker opgesteld en hij heeft de Kamer er in mei ook over geïnformeerd. Maar Dekker heeft het rapport nooit opgestuurd naar de Kamer, wel is het in oktober openbaar gemaakt. Volgens het ministerie hoefde dat niet en gebeurde het alleen in het kader van een proef voor meer transparantie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het rapport zou alleen zijn opgesteld om met de informatie erin nieuw beleid te maken. Zo worden zoveel stukken gemaakt, aldus het departement, en die hoeven ook niet allemaal naar de Kamer.

Regeringspartij de PvdA spreekt, in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws, echter van een "politieke inschattingsfout'' van de VVD-staatssecretaris. Ook het CDA wil weten waarom Dekker het rapport zeven maanden in de kast heeft laten liggen. De VVD noemde de bescherming van de privégegevens van leerlingen belangrijk en steunde ook het verzoek van D66 om er binnenkort een debat over te houden met Dekker.

Informatie gekoppeld

De staatssecretaris moet van de Kamer eerst in een brief ingaan op de kwestie. Uit het PWC-onderzoek bleek dat bijna alle basisscholen persoonsgegevens van jonge kinderen verstrekken aan vier uitgevers, waaronder Malmberg en Noordhoff. Die koppelen de informatie vervolgens aan hun leerprestaties bij computerlesprogramma'.

In mei schreef Dekker de Kamer al iets over de kwestie. ,,Er worden steeds meer persoonsgegevens van leerlingen geautomatiseerd verwerkt door instellingen en hun leveranciers'', meldde hij. Scholen zijn volgens die brief verantwoordelijk voor de bescherming van de persoonsgegevens. ,,Samen met de sectorraden ben ik in gesprek met de relevante partijen om afspraken over de borging van privacy te maken.'' Dekker had in januari met meer informatie willen komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in