Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde schijf krijgt doodvonnis van Intel en Micron

Harde schijven zijn tegenwoordig te koop met opslagcapaciteiten van 6 terabyte of meer, waar solid state drives net de terabyte-grens halen. Maar SSD's gaan een snelle inhaalrace maken, belooft Intel. In de tweede helft van 2015 lanceert Intel SSD's met veel hogere opslagcapaciteit die het samen met Micron Technology heeft ontwikkeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Meer opslag door stapeling

Door het stapelen van NAND-multilevel-cells in 32 lagen kan Intel chips maken met een opslagcapaciteit van 32 gigabyte. Dat opent de weg naar solid state drives met een capaciteit van ettelijke terabytes, vergelijkbaar met wat harde schijven nu bieden. Senior vice president Rob Crooke van Intels geheugendivisie verwacht binnen twee jaar een SSD van 10 terabyte te kunnen leveren. Ook de opslag in mobiele apparaten gaat overigens van de ontwikkeling profiteren. In een schijf met een dikte van 2 millimeter kan binnenkort 1 terabyte opgeslagen worden.

Intel en Micron zijn niet de enige die sleutelen aan de grenzen van de SSD-opslag. Samsung annonceerde eerder dit jaar een SSD van 3,2 terabyte. Hynix start nog dit jaar de productie van 3D NAND op. De entree van Intel en Micros is vooral van belang vanwege de productiecapaciteit die ze zouden kunnen inzetten.

Kosten SSD gaan fors omlaag

Het voornaamste voordeel van harde schijven na de introductie van SSD's met een capaciteit van meerdere terabytes zou dan nog de kosten van opslag zijn. SSD's zijn per gigabyte op dit moment stukken duurder dan harde schijven. Crooke stelt echter dat er met de nieuwe technologie van 'disruptieve' kostprijs sprake zal zijn. Wat dat betekent, preciseerde hij niet. Maar dat de prijs per gigabyte van SSD's een stuk dichter bij die van harde schijven komt te liggen, lijkt daarmee wel waarschijnlijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in