Overslaan en naar de inhoud gaan

AIVD mag z'n netten ook op kabel uitwerpen

De ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben een daartoe strekkend voorstel tot wetswijzigingen afgelopen week naar de Tweede Kamer gezonden. Gerichte taps op kabelverbindingen mochten al, maar het en masse doorzoeken van datacommunicatiestromen -- zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA dat op grote schaal doet -- was Nederlandse inlichtingendiensten tot dusverre nog niet toegestaan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ongerichte 'bulk-verzameling' van telecommunicatiegegevens door AIVD en MIVD was tot dusverre alleen toegestaan waar het draadloze communicatie betreft, maar dat is gezien de technologische ontwikkelingen niet langer realistisch. 90 procent van het internetverkeer loopt via kabels.

Commissie-Dessens

De voorgestelde wetswijziging volgt in grote lijnen een eind vorig jaar uitgebracht advies van de Commissie-Dessens. Behalve de verruiming van de technische mogelijkheden om te 'tappen' behelst de voorgestelde wijziging ook enkele nieuwe juridische en organisatorische restricties, die kennelijk bedoeld zijn om de privacy van burgers en bedrijven nog enigszins te beschermen. Zo is per fase van elk aftap-project toestemming van de minister nodig. Fases in dit verband zijn: vergaren, bewerken en verwerken. De ministeriële toestemming geldt slechts voor een jaar en wordt pas verleend op basis van een met doelstellingen onderbouwde aanvraag. Echt lukraak hengelen zou dus niet moeten kunnen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in