Overslaan en naar de inhoud gaan

'Aantal verkochte iPads neemt dit jaar voor het eerst af'

Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker IDC. De totale wereldwijde tabletmarkt groeit dit jaar met 7,2 procent, terwijl vorig jaar nog sprake was van een groeipercentage met ruime dubbele cijfers – te weten 52,5 procent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De afvlakking van de groei wordt met name veroorzaakt doordat er dit jaar veel minder iPads worden verkocht dan in 2013. IDC verwacht dat Apple in 2014 naar schatting 64,9 miljoen iPads verkoopt, wat neerkomt op een krimp van bijna 13 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal Android-tablets groeit nog wel met 16 procent, en komt uit op 159,5 miljoen stuks. Op de derde plaats staan de Windows-tablets, met 10,9 miljoen stuks. De categorie tablets die draait op het besturingssysteem van Microsoft laat wel het sterkste groeipercentage zien: ruim 67 procent.

Markt raakt verzadigd

De tabletmarkt zakt in doordat de markt verzadigd raakt: veel huishoudens hebben al een tablet. Bovendien gaan tablets steeds langer mee. “Toen tablets net op de markt verschenen ging men ervan uit dat ze ongeveer net zo lang mee zouden gaan als smartphones en dus elke twee tot drie jaar vervangen moesten worden. Nu blijkt dat veel gebruikers vaak meer dan drie of zelfs vier jaar met één tablet doen”, aldus Ryan Reith van IDC.

Voorspellingen voor 2018

IDC verwacht dat er in 2018 in totaal 285,9 miljoen tablets over de toonbank zullen gaan. Dat zijn er ruim 50 miljoen meer dan dit jaar. Het onderzoeksbureau verwacht dat tegen die tijd het marktaandeel van tablets die draaien op Android is teruggelopen van bijn 68 procent nu naar 64 procent in 2018. Ook het marktaandeel van de iPad neemt volgens IDC af, en wel van 27,5 procent naar 24,5 procent, terwijl tablets die draaien op Windows populairder worden, met een marktaandeel dat toeneemt van 4,6 procent nu naar 11,4 procent in 2018.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in