Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft brengt Windows 10-testers in alle staten

Het gaat daarbij om de manier waarop gebruikers zicht kunnen krijgen op de bestanden die ze bij Microsoft in de cloud hebben staan. Windows 8.1 zet niet automatisch kopieën van bestanden vanuit OneDrive op het lokale apparaat, maar toont daar een plaatsvervanger van. Smart files, noemt Microsoft dat. Het bestand wordt pas daadwerkelijk gedownload wanneer erop geklikt wordt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In Windows 10 blijkt die functie vervangen door 'selectieve synchronisatie'. Daarbij geeft de gebruiker zelf aan welke bestanden gesynchroniseerd moeten worden bij het benaderen van OneDrive. Dat heeft als consequentie dat de gebruiker ook alleen die bestanden ziet wanneer hij vanuit File Explorer zijn mappen doorbladert. Om alles te zien wat er op OneDrive staat, moet hij vanuit de browser het OneDrive-interface openen. Het wordt daardoor minder overzichtelijk.

Dat maakt het ook minder makkelijk om flexibel te kiezen welke bestanden lokaal moeten worden opgeslagen en welke online kunnen blijven. Met smart files kun je dat op elk gewenst moment doen vanuit één overzicht. Met selectieve synchronisatie moet je daar steeds weer vooraf beslissingen over nemen.

Smart files zouden verwarrend werken

Microsofts Jason Moore verdedigde het afschaffen van de plaatsvervangers met het argument dat die voor sommige gebruikers verwarrend werken, bijvoorbeeld doordat bestanden offline niet beschikbaar blijken. Ook apps willen zich daar nog wel eens in verslikken. De stabiliteit van de functie is ook niet wat Microsoft nodig vindt, stelt hij. Moore beloofde wel dat OneDrive in Windows 10 vanuit File Explorer doorzoekbaar wordt; wat dat betekent is niet geheel duidelijk. Maar het lijkt niet het overzicht te gaan bieden dat de smart files boden. Andere sleutelfuncties van de plaatsvervangers komen in de toekomst terug in Windows, belooft Moore namelijk.

Voor ettelijke Windows 10-testers is dat pure klets. Een terugkeer naar Windows 7, klagen sommigen. Anderen voelen het als een klap in het gezicht. De argumentatie dat het verwarrend werkt en niet stabiel zou zijn, vindt in hun ogen geen genade. Een online petitie om de smart files terug te brengen in Windows 10 heeft inmiddels ruim 5000 ondertekenaars.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in