Overslaan en naar de inhoud gaan

Encryptie maakt opslag op Nexus 6 supertraag

Het is één van de nieuwe beveiligingsmaatregelen die Google introduceert in de jongste versie van Android: full disk encryption. Probleem ermee is, dat de versleuteling geheel in software werkt. Dat resulteert in de regel in een stevige douw naar beneden in de prestaties. En dat blijkt ook het geval bij Lollipop.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De redactie van Anandtech vergeleek de prestaties van Lollipop op een Nexus 6 met en zonder de versleutelingsfunctie. Bij lezen van schijf in willekeurige volgorde liepen de prestaties door inschakeling van de versleuteling met 63 procent terug, bij in willekeurige volgorde wegschrijven met ruim 50 procent, en bij sequentieel lezen met meer dan 80 procent. In twee van de drie gevallen is de Nexus 6 door versleuteling half zo snel als de Nexus 5, terwijl die zonder versleuteling een factor 1,3 tot 2 maal zo snel is als de Nexus 5.

Encryptie op Nexus 6 niet uit te schakelen

Dat lijkt een uitnodiging om de encryptiefunctie te laten voor wat-ie is, maar die keuze hebben de kopers van een Nexus 6 niet. En dat geldt ook voor andere apparaten die af fabriek met Android 5.0 worden uitgerust. Apparaten waar bij eerste opstart de encryptiefunctie ingeschakeld was, kunnen niet terug naar een onversleutelde toestand. Dat Anandtech in staat was de versleutelde en onversleutelde versie van de Nexus 6 te vergelijken was te danken aan producent Motorola, die de redactie een onversleuteld exemplaar van de Nexus 6 ter hand stelde.

Wie Android Lollipop zelf downloadt en installeert houdt de keuze wel. Het heeft in die gevallen wel consequenties als men eerst kiest voor versleuteling, en daar dan toch weer van af wil. Dat kan alleen via een reset waarbij de bestanden op het toestel verloren gaan.

Overigens is er inmiddels - zoals te verwachten was - wel een onofficiële oplossing voor het probleem op internet gepubliceerd, die bezitters van de Nexus 6 weer de keus geeft tussen versleutelen of niet. Op eigen risico, zoals de publicist aangeeft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in