Overslaan en naar de inhoud gaan

Blackberry en HTC minder in trek als zakelijke smartphone

De zakelijke markt voor smartphones is sterk aan verandering onderhevig, blijkt uit gegevens van Computer Profile. Voor de analyse voerde Computer Profile het afgelopen halfjaar 2750 gesprekken met IT- en telecomverantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De iPhone wordt, net als vorig jaar, het meest gebruikt (35%). Maar met 28 procent is Samsung de grootste stijger (+8%). Het marktaandeel van Blackberry (11%), eens de populairste zakelijke telefoon, halveerde ten opzichte van vorig jaar. Ook HTC laat een verdere daling zien. In 2012 bedroeg het aandeel HTC nog 21 procent, na 12 procent in 2013 bedraagt het marktaandeel van de Koreaanse fabrikant nu nog 10 procent.

Nokia leeft weer wat op

Een nieuwe speler is het Chinese merk Huawei (0,6%). Ook opvallend is de opleving van Nokia, inmiddels in handen van Microsoft. Een aantal partijen koos het afgelopen jaar voor implementaties van Windows Phone 7 of 8, in combinatie met Nokia-toestellen. De Finnen lijken de dalende trend van de afgelopen jaren hiermee te hebben omgedraaid.

IT-sector loopt voorop

Computer Profile keek ook naar het totaal aan zakelijke mobiele telefoons en abonnementen. Binnen de IT, Telecom & Utilities-branche wordt het meest gebruik gemaakt van mobiele telefonie: per locatie zijn in die branche gemiddeld 139 zakelijke mobiele telefoons in gebruik. 70 procent daarvan is een smartphone. Ook de overheid belt veel mobiel, maar slechts 55 procent maakt gebruik van een smartphone. De transportsector loopt op dit gebied achter op andere branches, slechts een derde van het totaal aan telefoons is een smartphone.

Android aan kop

Voor het eerst is Android het meest gebruikte besturingssysteem. Ongeveer 38 procent van alle smartphones draait nu op het platform van Google, dat het stokje overneemt van achtereenvolgens Symbian, Blackberry OS en Apple. Computer Profile verwacht dat het aandeel van zakelijke mobieltjes die draaien op Windows van Microsoft de komende jaren zal stijgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in